Pages

niedziela, 17 października 2010

Jak posprzątać kuchnię? / KUCHNIA cz.1



Kuchnię należy sprzątać codziennie. Tego uczyła nas mama, babcia, ciocia, tato czy inny sąsiad. 
Po pierwsze w czystej kuchni przyjemniej się pracuje, po drugie - zabijamy wtedy zarazki, po trzecie - bardziej elegancko to wygląda.
Dzisiaj napiszemy sobie o tym, co i kiedy trzeba sprzątać, żeby było dobrze. A zatem zaczynamy:

Codziennie:
- przecieramy wszystkie blaty;
- odkładamy wszystkie rzeczy na miejsce;
- po każdym użyciu przecieramy sprzęt kuchenny

Dwa razy w tygodniu:
- myjemy podłogę;
- usuwamy z lodówki zepsute i niezjedzone resztki jedzenie

Raz w tygodniu:
- myjemy lodówkę (przy okazji wyrzucamy zepsute jedzenie i sprawdzamy, co powinniśmy dopisać do listy zakupów);
- myjemy kuchenkę;
- dezynfekujemy kosz na śmieci;
- wsypujemy wodorotlenek sodu do zlewu w celu przetkania rur


4 komentarze:

Cedro pisze...

A czy wodorotlenek sodu to jest zwyczajny kret? po prostu. Bardzo fajny wpis, ja od dłuższego czasu staram się utrzymać porządek w lodówce i kontrolować terminy ważności poszczególnych potraw.

klementyna pisze...

Tak, to tzn "kret", ale też duża dawka zwykłej sody oczyszczonej:)
Nie martw się:) O lodowce jeszcze napiszę:)

Adrian Pawlak pisze...

Podczas gotowania w kuchni do pomieszczeń dostają się różne niechciane zapachy. Aby szybko je usunąć można zastosować tzw. neutralizatory zapachu https://neutralizatoryzapachu.pl/. Zalicza się do nich specjalne preparaty i urządzenia, które zostały opracowane w celu skutecznego wyeliminowania zapachów z danej powierzchni. Często spotykanymi neutralizatorami są np. preparaty w formie spray-u lub blokerów.

Kinga Spalik pisze...

Zgadzam się, codziennie powinno się sprzątać w kuchni bo codziennie się z większości urządzeń korzysta. Zlew, blaty można przetrzeć w kilka minut. W sklepach można dostać różne środki do czyszczenia powierzchni, z ekologicznym składem są te z https://ludwikekologiczny.pl/. Płyny do naczyń czy uniwersalne do czyszczenia powierzchni.

Prześlij komentarz