Pages

poniedziałek, 22 listopada 2010

co powinno znaleźc się w domowej apteczce (domowa apteczka)

Zazwyczaj rzadko zastanawiamy się nad domową apteczką. W "jakiejś" szufladzie trzymamy plastry i tabletki przeciwbólowe i na tym kończy się nasze zaangażowanie.
Nie mylmy jednak apteczki pierwszej pomocy z apteczką domową. Ta pierwsza powinna zawierać tylko rzeczy, które ratują życie i nie powinna zawierać żadnych środków farmakologicznych. Druga natomiast - zawierać powinna wszystko to, co przydatne w domu i to, co polepsza nasze samopoczucie.



Pamiętajmy, ze apteczka powinna znajdować się w miejscu, do którego dzieci nie mają dostępu (najlepiej żeby była zamykana na kluczyk), ale także w takim, gdzie - w razie potrzeby - szybko i sprawnie znajdziemy to, co akurat jest nam niezbędne. Starajmy się umieścić apteczkę w miejscu chłodnym i ciemnym (raczej omijajmy łazienkę i kuchnię, gdyż wysoka temperatura skraca okres przydatności leków) - polecam przedpokój lub ciemną spiżarnie.
Apteczki nie muszą być szare i brzydkie. Nie muszą też wyglądać zawsze tak samo - krzyżyk i jednolite tło - produkowane są specjalne apteczki z przeznaczeniem dla dzieciaków.




W apteczce musi się znaleźć:

- środki opatrunkowe: plastry, lignina, gaza, bandaże, bandaże elastyczne, opaski stabilizujące na ręce i nogi;

- środki do odkażania ran i niwelujące uszkodzenia skórne ( spirytus salicylowy lub jodyna, woda utleniona, zamrażacz, sól fizjologiczna, Pantenol);

- leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe (leki zawierające Ibuprofen, Paracetamol, Pyralginę, Aspirynę, Naproxen - w tabletkach oraz w żelu );

- lekarstwa na kaszel i odkażające jamę ustna (Neoangin, Cholinex, Strepsils);

- leki przeciwko zatruciom pokarmowym (węgiel, Stoperan, Smekta);

- leki do stosowania przy ukąszeniach owadów ( Fenistil, Elocom);

- leki uzupełniające elektrolity przy odwodnieniach (szczególnie przydatne przy biegunce u dzieci - Gastrolit, Saltoral);

- krople do nosa (Afrin, Acatar);

- krople i maści do oczu (Neomycyna, Sulfacetamid);

- leki przeciw chorobie lokomocyjnej (Aviomarin);

- witamina C i preparaty codziennego użytku (magnez, cynk, żelazo);

- przybory i narzędzia: nożyczki, termometr, agrafki, kieliszek lekarski, rękawiczki lateksowe, zapasowe prezerwatywy



 


Apteczkę należy sprawdzać raz na kilka miesięcy (najlepiej raz na kwartał).Wtedy też wyrzucamy wszystkie przeterminowane leki oraz syropy, które poza lodówką leżały dłużej niż dwa tygodnie.  Tabletki przechowujemy w ich oryginalnych opakowaniach (a na nich najlepiej zapisać na co dany lek pomaga oraz jego dawkowanie). Także opatrunki, które bezpośrednio stykają się z raną, mają swoją datę ważności, na którą trzeba zwrócić uwagę, ponieważ po przekroczeniu tego terminu produkty nie są już jałowe.








********
zdjęcia ze stron:

piątek, 19 listopada 2010

jak kupować chleb?

A teraz porozmawiamy o tym, jak chleb kupować.
Po pierwsze, kupując chleb, starajmy się wybierać taki z małej piekarni (oszczędzę Wam opowieści, w jakich warunkach przechowywane są składniki w dużych wytwórniach, bo PPD o takich rzeczach nie mówi), starajmy się rownież nie kupować chleba krojonego, zapakowanego w folię czy pakowanego hermetycznie. Taki może i jest wygodniejszy oraz dłużej wytrzyma, ale ma też w sobie więcej chemii. 





Kupując chleb musimy zwrócić uwagę na jego skład. Jeśli na etykiecie widnieją drożdże, mąki, sól, woda - wiadomo, ze chleb został upieczony tradycyjnymi metodami. Pieczywo wytwarzane na zakwasie ma również na sobie specyficzne małe pęknięcia układające się w kształt kostki. Jest ono przyrumienione na złoto. 
Chleb wypiekany na zakwasie jest zazwyczaj trochę droższy niż ten na spulchniaczach, gdyż jego wyrób trwa około 14 godzin.





Podstawowa zasada PPD mówi, ze im chleb ciemniejszy tym zdrowszy. Dzisiaj, niestety, często chleb się 'przyciemnia' karmelem dla lepszego efektu - warto więc zerknąć na etykietę i sprawdzić, z jakiej mąki pieczywo jest upieczone. Zasada jest prosta - nawet najgorsza mąka żytnia jest lepsza niż najlepsza pszenna. A najzdrowsza - mąka żytnia razowa. Jednak pieczywo wypiekane z mąki żytniej jest zazwyczaj brzydsze, wygląda mniej atrakcyjnie, ale PPD takimi szczegółami się nie przejmuje i kupuje pieczywo naturalne. 





Nie ma się jednak co oszukiwać - prawdziwa PPD nie idzie na łatwiznę. Nie wystarcza jej wejście do sklepu i wzięcie chleba z półki. PPD chleb piecze sama (przepis w innym poście).

Wiemy również, że większość PPD pracuje - i mimo wszystko kupuje chleb. Apelujemy więc: jeśli już kupujesz, kupuj dobrze. 




poniedziałek, 1 listopada 2010

Jak pakować walizkę? /Jak perfekcyjnie spakować walizkę?







Choć okres wakacyjny mamy już za sobą, to listopad i grudzień są najlepszymi miesiącami na odpoczynek. Po pierwsze, ceny są teraz zdecydowanie lepsze; po drugie - mniej turystów działa 
uspokajająco; po trzecie - u nas zima, a gdzie indziej ciepełko i spokój - coś powinnam dodać?


Zanim jednak wyjedziemy, musimy spakować walizkę. A jak się do tego zabrać?




 



Najpierw zastanówmy się gdzie i na jak długo jedziemy, czego będziemy potrzebować, czy wygodniej nam będzie z walizką czy z miękką torbą podróżną i w końcu z czego możemy zrezygnować (z suszarki, z ręczników - przecież są w hotelu; z ciepłej kurtki - w końcu w Egipcie jest ciepło; ze szpilek - jeśli mamy tylko leżeć na plaży)?
Kiedy wiemy już co, gdzie i kiedy zapiszmy wszystko, co niezbędne na kartce. Po pierwsze łatwiej nam będzie odnaleźć się w bałaganie, a poza tym, niczego nie zapomnimy.
Wszystkie rzeczy, które planujemy ze sobą zabrać, ułóżmy na dużej płaskiej powierzchni - na łóżku, na podłodze, na stole. 
Na spód walizki (w okolice kółek) kładziemy najcięższe rzeczy - książki, buty, dokumenty, ręczniki i grube kurtki. Większość ubrań starajmy się kłaść jak najbardziej płasko. Sprawi to, że będziemy mieli więcej miejsca, a rzeczy nie będą pogniecione. Można też pomiędzy każdy ciuch włożyć woreczek foliowy i dopiero wtedy składać - mniej się pogniotą




Delikatne rzeczy wkładamy na sam środek walizki - dzięki temu będą one bezpiecznie spoczywały pomiędzy ubraniami i się nie zniszczą.

Kosmetyki typu szampon i balsam powkładajmy do foliowych woreczków. W razie otworzenia się czy przebicia opakowania, nie pobrudzą nam ubrań. 
Na podróż weź zawsze "na wszelki wypadek" więcej pieniędzy, niż potrzebujesz. Nigdy nie trzymaj ich również w jednym miejscu i w dodatku w bagażu głównym. Od tego jest bagaż podręczny. Tam trzymaj również dokumenty. 







Niezbędnik wakacyjny:

1. dokumenty i pieniądze;
2. telefon komórkowy;
3. aparat fotograficzny;
4. dobre buty;
5. kosmetyczka (a w niej: dezodorant, płyn do demakijażu, codzienne kremy, kosmetyki do makijażu, olejek do opalania, szampon, mydło, pasta i szczoteczka, plastry, tabletki przeciwbólowe; preparat na kleszcze)
6. podręczny plecak lub torebkę;
7. nakrycie głowy;
8. przewodnik





**********
zdjęcia:
4girls.pl
kobieta.pl
obrazek.blox.pl
turystykaporady.pl




niedziela, 31 października 2010

Jak prawidłowo myć podłogę / różne rodzaje podłóg/ ?

To wcale nie jest tak, że podłogę wystarczy po prostu przetrzeć i już! Mycie podłogi jest sztuka, którą każda PPD powinna poznać. 
Co ważne, nie każdą podłogę myje się tak samo. Zacznijmy więc:






PANELE LAMINOWANE I LAKIEROWANE:


Podłogę najpierw odkurzamy (albo przynajmniej zamiatamy), a następnie przecieramy WILGOTNYM (ale nie mokrym) mopem, gdyż wilgoć może dostać się między łączenia paneli i uszkodzić je od środka. Ciemne plamy po butach usuniemy zwykłą gumką do ołówków.


PODŁOGA WINYLOWA (PCV) ORAZ LINOLEUM:


Kurz z podłogi usuwamy specjalną miotełką do podłogi lub zwykłą miotłą. Następnie zmywamy ją wilgotną szmatką zamoczoną z wodzie z detergentem do podłóg. 
Do pastowania używamy pasty na bazie wosku.
Plamy po butach zejdą, jeśli potraktujemy je szmatką nasączoną alkoholem. 








PODŁOGA DREWNIANA:


Podobnie, jak przy podłodze z PCV czarne plamy usuwamy alkoholem.
Nie powinno się myć drewna MOKRYM mopem, gdyż to powoduje wybrzuszenia i w efekcie zniszczenie podłogi. Do polerowania służy specjalny preparat do drewna lub wosk.


TERAKOTA GLAZUROWANA:


Najlepiej terakotę przetrzeć wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń, a następnie wytrzeć ją do sucha irchową ściereczką.






**********


Podłogi najlepiej myć 'na dwa wiadra'. W jednym przygotowujemy wodę z dodatkiem detergentu, w drugim - krystalicznie czystą kranówę. 
Najpierw maczamy mopa w wodzie z płynem i myjemy fragment podłogi, żeby później wytrzeć go czystą woda. Powtarzamy tę czynność do momentu umycia całej posadzki. Na koniec rzucamy się na kolana, aby starym T-shirtem wytrzeć do sucha i wypolerować podłogę na błysk.



*******
zdjęcia ze stron:
http://www.webstaurantstore.com/guide/74/microfiber-cleaning-products-guide.html
http://www.redonion.pl/pl/art/2182/Vigar-mop-szeroki-citric-379
http://wordincarnate.wordpress.com/2008/11/13/mop-up-ministry/
http://www.diytrade.com/china/4/products/4591542/magic_mop.html
http://tvmarket.romerpp.pl/produkt/31/H2O_Mop_Ultra_149zl.html

poniedziałek, 25 października 2010

Jak przechowywać jedzenie (produkty) w lodówce? /kuchnia cz. 3





Od tego, jak przechowujemy produkty w lodówce zależy nasze zdrowie i smak potraw, które przygotowujemy. Poza tym, odpowiednie układanie produktów w chłodziarce, pozwala zaoszczędzić energię, którą czerpie sprzęt, a co za tym idzie - gotówkę.
Musimy się jednak trzymać kilku zasad.

1. Do lodówki wkładamy tylko to, co rzeczywiście powinno się tam znaleźć. Nie należy więc wkładać tam egzotycznych owoców, owoców, które muszą jeszcze dojrzeć, pomidorów, ogórków i cukinii. Możemy zrezygnować z trzymania w chłodziarce dżemów i innych przetworów (no chyba, że są otwarte lub nie mamy na nie miejsca w szafkach) oraz produktów puszkowanych, a chleb w lodówce szybciej czerstwieje.
Takie produkty nie tylko zabierają cenne w lodówce miejsce, ale też mogą się w niej szybciej zepsuć.
Nigdy nie wkładamy do niej również żadnych gorących potraw, wtedy lodówka pobiera zdecydowanie więcej energii. 

2. Mięso i ryby kładziemy na dolnej półce. Tam z reguły panuje najniższa temperatura. Poza tym, jeśli mięso zaczyna się psuć - wydziela się z niego płyn, który może "skapywać" na pozostałe produkty, powodując tym samym jej psucie.

3. Sery, mleko, jogurty, kefiry i inne produkty mleczne przechowujemy na środkowych półkach. Tam panuje najlepsza dla nich temperatura, w niższej - szybciej się psują, gdyż wtedy rozwijają się baterie "gnijne".

4. Wędlina powinna znaleźć się na półce albo środkowej albo górnej.

5. Specjalne pojemniki na dole lodówki przeznaczone są na owoce i warzywa. Pamiętajmy jednak, żeby przed włożeniem ich do lodówki, dokładnie je wytrzeć po myciu.

6. W boczne półki wkładamy jajka (nigdy ich nie myjemy, ponieważ w ten sposób zmywamy warstwę ochroną, która chroni jajka przed dostaniem się pod skorupkę drobnoustrojów), olej, napoje, sosy, ketchup czy masło

7. Dobrze jest przechowywać produkty w papierze pergaminowym lub próżniowych pojemnikach. Nie polecam trzymania rzeczy ich w foliowych woreczkach, bowiem brak cyrkulacji prowadzi do szybszego pleśnienia żywności.







***********
zdjęcia:
olivia.pl
echodnia.eu
perfekcyjnapani.pl

czwartek, 21 października 2010

Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z kuchni (lodówki)? / kuchnia cz.2



Specyficzne zapachy w kuchni są rzeczą normalną. Nienormalne jest, kiedy przeszkadzają one niemiłosiernie i nie pozwalają normalnie żyć.
PPD wie, ze najprostszym sposobem na brzydki zapach jest utrzymywanie mieszkania w czystości, choć to nie zawsze skutkuje. Ale PPD wie tez, że kuchenne zapachy można pokonać łatwo i na długo.
Brzydki zapach z lodówki zlikwidujemy w prosty sposób:



Najpierw lodówkę i zamrażarkę oczyszczamy z przeterminowanej żywności, następnie porządnie czyścimy. Kolejnym etapem pozbywania się zapachów jest włożenie do lodówki talerzyka z kilkoma łyżeczkami zmielonej kawy i pozostawieniem na kilka godzin (kawa wchłania nieprzyjemny zapach).
Dobrym sposobem jest również wstawienie do lodówki przepołowionej cytryny.
Pomóc powinno też zwinięcie w kulkę kilku stron gazet i włożeni ich do lodówki. Najlepszym (i chyba najtańszym) zaś sposobem na neutralizację zapachów (nie tylko tych kuchennych) jest ... soda oczyszczona. Zarówno jej roztwór jak i sam suchy proszek. Albo wkładamy suchy proszek do lodówki albo po prostu myjemy lodówkę roztworem sody i wody w proporcji: jedno opakowanie sody na litr wody. 



niedziela, 17 października 2010

Jak posprzątać kuchnię? / KUCHNIA cz.1



Kuchnię należy sprzątać codziennie. Tego uczyła nas mama, babcia, ciocia, tato czy inny sąsiad. 
Po pierwsze w czystej kuchni przyjemniej się pracuje, po drugie - zabijamy wtedy zarazki, po trzecie - bardziej elegancko to wygląda.
Dzisiaj napiszemy sobie o tym, co i kiedy trzeba sprzątać, żeby było dobrze. A zatem zaczynamy:

Codziennie:
- przecieramy wszystkie blaty;
- odkładamy wszystkie rzeczy na miejsce;
- po każdym użyciu przecieramy sprzęt kuchenny

Dwa razy w tygodniu:
- myjemy podłogę;
- usuwamy z lodówki zepsute i niezjedzone resztki jedzenie

Raz w tygodniu:
- myjemy lodówkę (przy okazji wyrzucamy zepsute jedzenie i sprawdzamy, co powinniśmy dopisać do listy zakupów);
- myjemy kuchenkę;
- dezynfekujemy kosz na śmieci;
- wsypujemy wodorotlenek sodu do zlewu w celu przetkania rur